۵ دقیقه
اول-ارتودنسی-یا-عمل-جراحی-بینی؟

اول جراحی بینی باید انجام بدهم یا ارتودنسی؟

آنچه می خوانید...

اگر از فرم بینی خود ناراضی هستید و تصمیم به جراحی بینی دارید و در عین حال همزمان به ارتودنسی فکر می‌نمایید به طور حتم سوال‌هایی برای شما پیش خواهد امد که اولویت با کدامیک از آن‌ها می‌باشد. ارتودنسی وقتی در سنین کودکی انجام شود می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر رشد فک و آناتومی چهره داشته باشد، این تغییرات در بزرگسالی هرچند که کمتر می‌باشد اما همچنان می‌تواند چشمگیر می‌باشد. برای بسیاری از افرادی که قصد انجام جراحی بینی و ارتودنسی را دارند این سوال پیش میاد که اول باید جراحی بینی انجام دهند یا ارتودنسی؟ در ادامه به بررسی جامع این موضوع خواهیم پرداخت. اگر می خواهید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

تاثیر ارتودنسی بر حالت‌ صورت

ارتودنسی یکی از شاخه‌های تخصصی دندانپزشکی است که به منظور صاف و مرتب کردن دندان‌ها انجام می‌شود. در ارتودنسی می‌توان علاوه بر اصلاح موقعیت دندان‌ها تا حدودی به اصلاح موقعیت غیرطبیعی فک نیز کمک نمود، ارتودنسی همچنین بر آناتومی دهان و لب نیز تاثیرگذار است که نتیجه‌ی آن تناسب و تقارن کلی حالت صورت می‌باشد.

براکت‌هایی که برای تنظیم و اصلاح دندان‌ها به کار می‌رود بر بافت نرم صورت مانند گونه و لب‌ها تاثیر می‌گذارند. گونه و لب‌ها در طی فرآیند ارتودنسی به گونه‌ای تطابق می‌یابند که با فرم جدید دندان‌های فرد تناسب داشته باشند. این تغییر حالت به تدریج انجام می‌شود به طوریکه افراد متوجه آن نمی‌شوند اما در پایان ارتودنسی با مقایسه عکس‌های پیش از ارتودنسی می‌توان این تغییرات را به وضوح مشاهده نمود. در بزرگسالان به دلیل اینکه ویژگی‌های اسکلتی آن‌ها رشد یافته است میزان تغییرات اسکلتی اندک خواهد بود اما از تغییراتی که ارتودنسی بر بافت نرم صورت می‌گذارد نمی‌توان چشم پوشی نمود.

جراحی-بینی-و-ارتودنسی

تاثیر ارتودنسی بر حالت بینی

با اینکه براکت‌های ارتودنسی می‌توانند بر حالت فک بالایی تاثیر بگذارند اما بر شکل و اندازه‌ی بینی تاثیری ندارند. اما به دلیل اینکه نتایج ارتودنسی می‌تواند دندان‌هایی بالایی و فک بالا را اصلاح نماید به صورت غیرمستقیم با اثر روی لب‌ها می‌تواند بر بینی هم تاثیرگذار باشند، به عنوان مثال اگر لب‌ها به سمت بیرون یا داخل حرکت کنند حالت بینی نیز تغییر خواهد کرد بدین صورت که اگر ارتودنسی دندان‌ها و فک بالایی را به سمت عقب براند ممکن است بینی افراد کمی بزرگتر به نظر برسد مخصوصاً از زاویه نیم رخ اما این تغییرات تنها به دلیل تاثیر ارتودنسی بر حالت لب‌ها ایجاد شده است. اقدامات دندانپزشکی بعد از جراحی بینی باید ۳ الی ۶ ماه به تعویق بیفتد تا بینی به طور کامل بهبود پیدا کند.

تاثیر ارتودنسی بر لب‌ها

ارتودنسی دندان‌ها می‌تواند موقعیت لب‌ها را به اندازه‌ای که دندان‌ها تغییر مکان داده‌اند تغییر دهد. اگر دندان‌های بالایی چند میلی متر به عقب حرکت کنند لب‌های بالایی پس از پایان ارتودنسی ممکن است کم حجم‌تر و کوچکتر به نظر برسد اما اگر دندان‌های بالایی شما در جهت تقارن با فک پایین چند میلی‌متر به جلو حرکت داده شودن در نتیجه لب‌های شما پر حجم‌تر و درشت‌تر به نظر می‌رسند.


نمونه کارهای جراحی بینی دکتر پژمان سرشارزاده متخصص گوش و حلق و بینی

یک-ماه-بعد-از-جراحی-بینی
عمل-بینی-مردانه-پهن
جراحی-قوز-بینی

اولویت ارتودنسی بر جراحی بینی

با توجه به مطالبی که اشاره شد و تحقیقات که در زمینه ارتودنسی و تاثیر آن بر لب، بینی و حالت صورت انجام شده بهتر است که اگر تصمیم به جراحی بینی و ارتودنسی دارید، ابتدا ارتودنسی دندان‌هایتان را در اولیت قرار دهید. برخی از دلایلی که ارتودنسی دندان باید زودتر از جراحی بینی انجام شود عبارتند از:

  • پس از انجام ارتودنسی حالت فک و لب‌ها تا حدودی تغییر می‌نماید، یکی از مواردی که در حالت بینی تاثیر گذار است، موقعیت و حالت لب می‌باشد، با توجه به اینکه حالت لب‌ها و فک بالایی پس از ارتودنسی تغییر می‌نماید و در نتیجه ممکن است زاویه لب – بینی و فاصله لب و بینی تغییر نماید بنابراین بهتر است جراحی بینی پس از اتمام ارتودنسی انجام شود، زیرا جراح پلاستیک اصلاحاتی که در بینی انجام می‌دهد را با توجه به تناسب با دیگر اجزاء صورت و به خصوص لب‌ها انجام می دهد، فاصله بین بینی تا لب و هم چنین زاویه‌ی بین آن‌ها یکی از موارد مهم و تاثیرگذار در جراحی بینی می‌باشد، اگر ابتدا جراحی بینی انجام شود و سپس بیمار تصمیم به ارتودنسی بگیرد به دلیل تغییر فاصله بین لب و بینی و زاویه بین آن‌ها ممکن در نهایت اجزاء صورت متناسب نباشند.
  • احتمال ضربه در حین ارتودنسی: پس از جراحی بینی تا چندین ماه باید از بینی خود مراقبت نمائید تا هیچ گونه ضربه‌ای به آن وارد نشود، به دلیل تغییراتی که در اسکلت بینی انجام شده است هرگونه ضربه‌ حتی ضرباتی با شدت کم ممکن است منجر به خونریزی، عدم تقارن و یا شکستگی‌های خفیف و شدید در بینی شود. ارتودنسی شامل مراحل مختلفی مانند قالب گیری از دندان، انجام عکس‌های رادیولوژی متعدد، بستن براکت‌ها، ویزیت‌های ماهانه و …. می‌باشد. در هر کدام از این مراحل ممکن است ضرباتی به صورت ناخواسته به بینی شما وارد شود که در نهایت عواقب ناخوشایندی را در نتایج جراحی بینی خواهد داشت.

زمان انجام جراحی بینی پس از ارتودنسی

بنا بر نظر جراحان پلاستیک بهتر است تا اتمام درمان ارتودنسی جهت جراحی بینی صبر نمائید اما اگر تمایل دارید که جراحی بینی را هرچه سریعتر انجام دهید حداقل تا زمانی که دندان‌ها در موقعیت نهایی خود قرار بگیرند باید صبر نمائید. می‌توانید از دندانپزشک خود در این مورد مشاوره و مشورت بگیرید، او با توجه به شرایط دندان و ساختار اسکلتی فک شما می‌تواند به شما اعلام کند که چه زمانی تغییرات اصلی انجام شده است، حالت لب‌ها و فک بالایی دیگر تغییر نخواهد کرد و شما آماده‌ی جراحی بینی می‌باشید.

دکتر پژمان سرشار زاده

دکتر پژمان سرشار زاده

متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن – تخصص در زمینه ی جراحی زیبایی صورت و بینی – گذراندن دوره ی پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصيل سال ١٣٨٦

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *