۸ دقیقه
جراحی-پولیپ-بینی

نکات مهم و کلیدی درباره جراحی پولیپ بینی

آنچه می خوانید...

پولیپ بینی، توده های غیر سرطانی بزرگ و کوچکی هستند که در بینی و مجاری تنفسی سینوس شکل می گیرند. این توده ها منجر به مشکلات تنفسی، کم شدن حس بویایی، گرفتگی شدید بینی، ایجاد سینوزیت، سر درد و آبریزش بینی و عفونت می گردد و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. با انجام جراحی پولیپ بینی می توان از شر این توده ها خلاصی یافت و کیفیت تنفس و زندگی را افزایش داد. با ما همراه باشید تا بیشتر در خصوص جراحی پولیپ بینی، مزایا و معایب آن بدانید.

پولیپ بینی چیست؟

به زائده مخاطی نرم، بی درد و غیر سرطانی که در مجاری بینی و سینوس ها رشد می کنند پولیپ بینی می گویند. مشکلات ناشی از پولیپ معمولا مزمن گشته و در تمام طول عمر ادامه دار است. این عارضه که به دلیل شدت گرفتن التهابات مخاط بینی و رشد غیر عادی غشاء مخاطی بینی و سینوس ها تشکیل شده و با ایجاد انسداد در مجاری تنفس باعث مشکلات تنفسی در فرد می گردد.

پولیپ-بینی

دلایل ایجاد پولیپ بینی

پولیپ بینی به دلایلی مانند آسم، ابتلا به سینوزیت مزمن، ابتلا به رینیت آلرژیک (تب یونجه)، عفونت های مکرر، ابتلا به سندرم Churg-Straus ، ابتلا به فیبروز سیستیک، داشتن حساسیت به برخی داروها از جمله آسپرین حساسیت دارویی و اختلالات سیستم ایمنی در سینوس و مجار تنفس شکل می گیرد.

همچنین پولیپ بینی ممکن است به دلایل زمینه ایی وراثت نیز رخ دهد.

پولیپ بینی چه مشکلاتی ایجاد می کند؟

پولیپ بینی، یکی از عارضه های بسیار شایع تنفسی می باشد. این عارضه منجر به ایجاد سینوزیت، سر درد و آبریزش بینی شده و با ایجاد مشکلات تنفسی از کیفیت زندگی فرد می کاهد. لذا آشنایی با روش جراحی پولیپ بینی و راه های تشخیص پولیپ از اهمیت بالایی برخوردار است.

پیشگیری از بروز پولیپ بینی

همان طور که می دانید پیشگیری از وقوع بیماری مهمتر از درمان آن می باشد. لذا داشتن اطلاعات در خصوص دلایل ابتلا به بیماری می تواند ار بروز پولیپ بینی جلوگیری نماید.

بیماری های نظیر آلرژی و آسم از دلایل اصلی ابتلا به پولیپ بینی می باشد. همچنین خشک شدن داخل بینی نیز از دیگر عوامل می باشد. بنابراین باید هوای اتاق همواره با استفاده از دستگاه مرطوب نگه داشته شود. باید دقت شود که از تنفس ذرات معلق در هوا و استشمام مواد حساسیت زا، دود سیگار، بخارات شیمیایی و گردو غبار جدا خودداری گردد و هر از گاهی بینی با سرم های نمکی شستشو، مورد شستشو قرار بگیرد.

جراحی پولیپ بینی چیست؟

جراحی پولیپ بینی یک جراحی سرپایی بی خطر می باشد. با انجام جراحی پولیپ بینی توده‌های غیر سرطانی کوچک و بزرگ قهوه ایی رنگی که در نتیجه رشد غیر عادی غشاء مخاطی بینی و سینوس ها شکل می گیرد برداشته شده و مجرای تنفس به حالت نرمال باز می گردد. بیمار پس از انجام جراحی پولیپ بینی می تواند به راحتی تنفس نماید و از عوارض پولیپ بینی خلاصی یابد.

جراحی پولیپ بینی توسط چه کسی و درکجا انجام می شود؟

جراحی پولیپ بینی توسط متخصص فک و صورت، متخصص گوش، حلق وبینی و در بیمارستان یا کلیلنیک قابل انجام می باشد. گاهی موارد متخصص زیبایی نیز در صورت تخصص اقدام به رفع این عارضه می نماید.

علائم وجود پولیپ بینی

پولیپ بینی در صورت داشتن اندازه کوچک فاقد هر گونه علائمی می باشد. اما پولیپ های بزرگ می توانند مشکلات تنفسی، کم شدن حس بویایی، گرفتگی شدید بینی، ایجاد سینوزیت، سر درد و آبریزش بینی و عفونت را ایجاد نماید.

علائم-پولیپ-بینی

راه تشخیص  پولیپ بینی

پس از مشاهده علائم الزامی است که بیمار به پزشک متخصص مراجعه نماید. پزشک ابتدا قسمت داخلی بینی را با مشاهده و یا با استفاده از لوله‌ باریکی که بر روی آن یک دوربین و لامپ پرنور است،  بررسی می نماید. به منظور مشخص نمودن مکان، میزان و اندازه دقیق پولیپ بینی غالبا تصویر ام آر آی و یا سی‌تی‌اسکن تجویز می گردد. پزشک پس از اطمینان از وجود پولیپ اقدام به انجام جراحی می نماید.

 با انجام سی تی اسکن هر گونه اختلال موجود در بینی قابل تشخیص می باشد. اختلالاتی نظیر انحراف تیغه بینی و یا سینوزیت مزمن از این دست می باشند.

مزایای درمان پولیپ بینی

عارضه پولیپ بینی علاوه بر اینکه موجب عدم امکان تنفس مناسب می گردد، می تواند منجر به تنگی نفس در هنگام خواب و قطع تنفس و ایجاد سکته و نکروز گردد.

همچنین ممکن است منجر به مننژیت یا التهاب مغز و نخاع نیز شود. بنابراین با انجام جراحی پولیپ بینی می توانیم از بسیاری از خطرات جلوگیری نمایید.

همچنین جراحی پولیپ بینی منجر به ایجاد تنفس راحت تر، از بین رفتن عفونت های سینوس، از بین رفتن سر درد ها و درد های سینوسی، از بین رفتن صدای خر و پف و خرناس کشیدن در خواب گردد.

رفع پولیپ بینی با دارو

در حال حاضر امکان درمان پولیپ های خفیف با دارو میسر می باشد. در اکثر مواقع در صورتی که دارو تاثیر گذار نباشد روش های جراحی توصیه می گردد.

رفع پولیپ بینی با لیزر

لیزر پولیپ بینی روشی با بی حسی موضعی می باشد. در این روش زخم و برش وجود ندارد و بیمار هیچ دردی را احساس نمی کند.  

روش های دیگر جراحی رفع پولیپ بینی

نام علمی جراحی پولیپ بینی پولیپکتومی می باشد. جراحی پولیپ بینی می تواند با روش هایی مانند، عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس، بالون سینوپلاستی نیز انجام شود. در روش آندوسکوپیک سینوس، مسیر تخلیه سینوس بزرگ‌تر گشته و در نتیجه در صورت تشکیل مجدد عارضه، انسداد رخ نمی دهد. در روش بالون سینوپلاستی، با جا گذاری بالون در مجرای سینوس، مجاری گشاد گشته و تنفس آسان می گردد.

آیا جراحی پولیپ بینی درد دارد؟

با توجه به استفاده از بی حسی موضعی بیمار هیچ دردی را احساس نمی کند. اما بعد از عمل بیمار کمی سوزش ممکن است ایجاد گردد.

مدت زمان عمل پولیپ بینی

جراحی پولیپ بینی در کمتر از ۳۰ دقیقه قابل انجام می باشد و در کل یک جراحی سرپایی و سریع می باشد.

جراحی پولیپ و زیبایی بینی

امکان انجام این دو جراحی با هم مقدور می باشد. در این روش پزشک در ابتدا با جراحی آندوسکوپی سینوس پولیپ ابینی را برداشته و سپس عمل زیبایی را انجام می دهد. به منظور انجام هم زمان درمان و زیبایی باید بیمار بیهوش گردد. البته شایان ذکر است که این دو جراحی در مواقعی که پلیپ خفیف است بیشتر توسط پزشکان انجام می شود. در این بیماران زمان نقاهت طولانی تر می باشد.

پولیپ آنتروکوانال و درمان آن

موکوز موجود در سینوس ماگزیلاری گاهی دچار پولیپ می گردد و تا حفره بینی کشیده می شود. رنگ این توده خاکستری می باشد و از خارج بینی قابل مشاهده می باشد. به منظور تشخیص دقیق سی تی اسکن الزامی است. جراحی آندوسکوپی سینوس به منظور رفع این توده استفاده می شود.

اقدامات قبل از جراحی پولیپ بینی

جراحی پولیپ از جراحی های ساده و بدون نیاز به بیهوشی می باشد. لذا نیاز به اقدامات خاصی پیش از جراحی ندارد. در برخی مواقع پزشک ممکن داروهایی را تجویز نماید، توصیه می گردد که این داروها به درستی مصرف گردد.

جراحی پولیپ بینی چگونه انجام می شود؟

در روز جراحی پزشک با بی حسی موضعی اقدام به آندوسکوپی بینی و از بین بردن پولیپ ها می نماید. در پایان بینی و  سینوس را شستشو می دهند تا مواد اضافی و خون از بینی خارج شود. در این جراحی هیچ برشی از خارج بینی اعمال نمی گردد.

اقدامات پس از جراحی پولیپ بینی

پس از انجام جراحی به منظور کاهش خونریزی از فین کردن های شدید بپرهیزید. سرم و داروهای تجویزی باید به درستی استفاده گردد.

دوره نقاهت عمل پولیپ بینی

همان طور که گفته شد، این جراحی جز جراحی های آسان و سرپایی می باشد و حداکثر تا یک هفته دوران نقاهت دارد.

هزینه جراحی پولیپ بینی

هزینه جراحی بسته به روش درمان، مرکز درمانی، وخامت بیماری، وضعیت بیمه درمانی فرد و همچنین میزان دستمزد پزشک متخصص تعیین می گردد. برای اطلاع دقیق باید با پزشک متخصص مشورت نمود.

آیا بیمه تکمیلی هزینه جراحی پولیپ را پرداخت می نماید؟

جراحی پولیپ بینی جزو جراحی های درمانی می باشد. بنابراین بیمه تکمیلی هزینه درمان را پرداخت می نماید. ولیکن برای اطلاع بیشتر از نحوه پرداخت هزینه ها باید با بیمه تکمیلی مشورت گردد.

عوارض پس از جراحی پولیپ بینی

جراحی پولیپ بینی یکی از جراحی های آسان می باشد و معمولا فاقد عوارض می باشد. لیکن در مواقع فین یا عطسه شدید، ممکن است خون ریزی هایی رخ دهد. در این مواقع سر خود را به عقب ببرید و به آرامی از طریق بینی نفس بکشید.

همچنین مقداری سوزش در بینی طبیعی می باشد که به کمک دارو قابل کنترل می باشد. در مواقعی ممکن است گرفتگی و ترشحات بینی رخ دهد که این عوارض نیز زیر یک ماه بهبود می یابد.

سخن آخر

پولیپ بینی از عارضه های شایع بینی می باشد، این عارضه بسیار خطرناک بوده و ممکن است که سلامتی بیمار را تهدید نماید. لذا در صورتی که مشکوک به پولیپ بینی هستید در نزدیکترین زمان ممکن اقدام به درمان الزامی می باشد.

دکتر پژمان سرشار زاده

دکتر پژمان سرشار زاده

متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن – تخصص در زمینه ی جراحی زیبایی صورت و بینی – گذراندن دوره ی پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصيل سال ١٣٨٦

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *