۹ دقیقه
علت-استفاده-از-اسپلینت-بینی-بعد-از-جراحی-بینی

دلایل استفاده از اسپلینت بعد از جراحی بینی

آنچه می خوانید...

اسپلینت بینی، وسیله ای است که به طور خاص برای قرار گرفتن در بینی و به منظور محافظت از بینی طراحی شده است. بینی از غضروف و استخوان تشکیل شده است که ممکن است در اثر تصادف یا جراحت شکسته شود یا در حین جراحی تغییر کند.  هنگامی که این اتفاق می افتد، معمولاً برای مدت کوتاهی در طول فرآیند بهبودی به آتل نیاز است. به طور معمول، آتل بینی می تواند پلاستیکی یا سیلیکونی باشد. بسته به نوع عمل و جایی که آتل مورد نیاز است، این ماده می تواند سفت یا انعطاف پذیر باشد. اسپلینت ها اغلب از پلاستیک، فوم نرم یا سیلیکون ساخته می شوند. اسپلینت‌ های فومی یا پلاستیکی سخت عمدتاً اسپلینت‌ های بینی هستند که روی بینی قرار می‌گیرند.  هدف اصلی آتل های سخت یا خارجی جلوگیری از حرکت بینی و کمک به حفظ شکل غضروف بعد از جراحی یا پس از آسیب است. 

اگر می خواهید درباره اسپلینت بینی اطلاعات جامعی کسب کنید، در ادامه با ما همراه باشید…

اسپلینت بینی چیست؟

اسپلینت، گچ یا آتل بینی جهت حفاظت از بینی پس از عمل استفاده می شود و به تثبیت بافت، استخوان و غضروف های بینی کمک می کند. دو نوع اسپلینت وجود دارد: داخلی و خارجی. اسپلینت داخلی در داخل سوراخ های بینی قرار می گیرد اما اسپلینت خارجی با پانسمان روی بینی قرار می گیرد. آتل‌ های بینی انعطاف‌پذیر تر معمولاً از پلاستیک نرم یا سیلیکون ساخته می‌شوند و برای تثبیت فرم بینی در داخل بینی قرار می‌گیرند. انتخاب اسپلینت خارجی یا داخلی با توجه به نوع جراحی انجام شده تعیین می شود. در اینجا برخی از جراحی های رایج که به اسپلینت داخلی یا خارجی نیاز دارند، آورده شده است. این جراحی ها باید توسط بهترین جراح بینی انجام شود.

علت استفاده از اسپلینت بعد از جراحی بینی

این اسپلینت ها معمولاً زمانی مورد نیاز است که روشی به نام سپتوپلاستی انجام شود. سپتوپلاستی روشی است که بر روی سپتوم یا قسمتی از بینی که دو قسمت بینی را از هم جدا می کند انجام می شود.  این آتل ها اغلب در بینی هایی که شکسته شده اند یا در صورت انحراف تیغه بینی انجام می شود بدین صورت که اسپلینت برای کمک به نگه داشتن تیغه بینی در محل صحیح قرار داده می شود. گاهی اوقات ممکن است پس از قرار دادن اسپلینت بینی نرم در تنفس از طریق بینی دچار مشکل شود.  این مساله اغلب در صورتی اتفاق می افتد که خون خشک شده شروع به جمع شدن روی آتل کند.  بیمار ممکن است کمی ناراحتی را تجربه کند، به خصوص اگر آتل توسط در سپتوم قرار داشته باشد. آتل ها می توانند بینی را پهن تر از آنچه هست نشان دهند، با این حال این تغییر موقتی است و با برداشتن آن بینی به اندازه طبیعی خود باز می گردد. پس از جراحی بینی و جراحی شکستگی بینی نیز اسپلینت استفاده می شود.

انواع اسپلینت بینی

این اسپلینت ها برای تسریع بهبودی پس از جراحی بینی بسیار مهم هستند. بسته به موقعیت در بینی، دو نوع اسپلینت وجود دارد: داخلی و خارجی. همانطور که از نام آن پیداست، یک اسپلینت داخلی درون حفره های بینی قرار می گیرد.  اسپلینت خارجی که بیشتر دیده می شود با چسب به قسمت بیرونی بینی وصل می شود.

 آتل های خارجی در بین جراحان پلاستیک محبوبیت بیشتری دارند. به خصوص زمانی که بینی برای حفظ شکل جدید بینی آسیب پذیر تر است از آن استفاده می کنند. معمولاً پس از جراحی برای انحراف سپتوم یا سپتوپلاستی از اسپلینت داخلی استفاده می شود.

اسپلینت-بینی-بعد-از-جراحی-بینی

مزایای استفاده از اسپلینت بینی

 استفاده از آتل بعد از جراحی بینی دارای مزایا و فواید متعددی می باشد که عبارتند از:

 تثبیت موقعیت سپتوم بینی

 اسپلینت داخلی بینی یک آتل سیلیکونی نرم است که برای ثابت نگه داشتن سپتوم بعد از جراحی بینی استفاده می شود.

 حفظ شکل جدید بینی

 اسپلینت بینی برای نگه داشتن بینی جراحی شده بلافاصله بعد از جراحی استفاده می شود.  استخوان های شکسته بینی و غضروف ها را نگه می دارد.  در دوران ریکاوری، برای دستیابی به بهترین نتیجه و فیکس شدن بینی آن بسیار مهم است.

 محافظت از آسیب به بینی

 آتل بعد از رینوپلاستی از بینی در برابر آسیب و عفونت محافظت می کنند.  علاوه بر این، در طول بهبودی، بیماران باید فقط به فعالیت های سبک بپردازند.

 کاهش تورم

 تورم یکی از عوارض جانبی معمول جراحی بینی است.  آتل بینی و چسب های بینی به پوست فشار وارد کرده و تورم را کاهش می دهد.  آتل بینی به پوست بینی کمک می کند تا غضروف را به طور کامل بپوشاند و نتیجه بهتری حاصل شود.

کاهش یا توقف خونریزی

 اسپلینت بینی پوست و غشاهای مخاطی را فشرده می کند تا خونریزی و کبودی را کاهش دهد.  آتل های داخلی در عین حال فاصله بین پوست بینی و استخوان های آن را حفظ می کنند.  این فاصله جایی برای هماتوم باقی نمی گذارد.

 بهبود سریعتر پوست روی غضروف

 آتل های داخلی باعث بهبود سریع تر پوشش داخلی بینی (مخاط) در داخل بدنه بینی (استخوان ها و غضروف ها) می شود.

 تنفس بهتر بعد از جراحی بینی

 آتل بینی با شل کردن حفره های بینی و باز کردن مجاری تنفسی به شما کمک می کند بعد از جراحی بینی بهتر نفس بکشید.

اسپلینت بینی چگونه اثر می گذارد؟

 اسپلینت بینی به این دلیل استفاده می شود که اندازه و شکل بینی، سوراخ های بینی یا سپتوم بعد از جراحی بینی نسبت به قبل از جراحی متفاوت است. آتل ها به حفظ شکل و اندازه جدید بینی تا زمان بهبودی کمک می کنند.  همچنین اگر در روزهای بعد از جراحی به طور تصادفی به بینی شما ضربه ای ورد شود، اسپلینت ها از بینی محافظت می کنند.

اسپلینت‌ های داخل بینی لوله‌ هایی با انحنای کمی هستند که از قسمت سوراخ بینی شروع می‌شوند و در مسیر کوتاهی به داخل حفره بینی امتداد می‌ یابند. اسپلینت خارجی بینی اغلب به شکل ذوزنقه است.  انتهای باریک تر روی پل بالایی بینی قرار می گیرد و انتهای پهن تر قسمت پایین بینی را می پوشاند.

به یاد داشته باشید پس از جراحی نیازی به خرید اسپلینت بینی ندارید. اسپلینت‌ های بینی، پس از جراحی توسط پزشک ارائه می‌شوند و تا زمانی که دیگر مورد نیاز نباشند در جای خود باقی بمانند.

نحوه-برداشتن-اسپلینت-بینی

بعد از قرار گرفتن اسپلینت بینی چه انتظاری می توان داشت؟

 معمولاً یک یا دو هفته بعد از جراحی بینی، اسپلینت خارجی بینی در جای خود باقی می ماند. پس از یک جراحی سپتوپلاستی معمولی، باید انتظار داشته باشید که اسپلینت های داخلی را برای چند روز تا یک هفته در بینی قرار دهید.

 در اینجا نکاتی برای انجام و کارهایی که نباید در هنگام استفاده از اسپلینت بینی بعد از جراحی انجام داد آورده شده است:

  •  ممکن است لازم باشد پانسمان روی اسپلینت را تعویض کنید.  قبل از ترخیص از بیمارستان حتماً دستورالعمل و نکات مناسب را دریافت کنید.
  •  اگر اسپلینت شما پس از عطسه در عرض ۴۸ ساعت پس از جراحی شل شد یا افتاد، در اسرع وقت با مطب پزشک خود تماس بگیرید و از پزشک خود راهنمایی بخواهید.  اگر این اتفاق ۴۸ ساعت پس از جراحی شما رخ دهد، معمولاً مشکل حادی تلقی نمی شود.
  •  اگر بعد از جراحی بینی متوجه خونریزی یا تب شدید، هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
  •  از اسپری‌ های نمکی برای کمک به کاهش تجمع مخاط در اطراف اسپلینت داخلی استفاده کنید. اسپلینت های داخلی بینی دارای لوله های توخالی برای تنفس راحت تر هستند، اما تجمع مخاط می تواند تنفس را سخت و غیرممکن کند.
  •  اسپلینت های داخلی بینی ممکن است ناراحت کننده باشند و بینی را پهن تر نشان دهند.  اما این عارضه موقتی است و زمانی که آنها برداشته شوند، می توانید شکل واقعی بینی خود را ببینید.

 چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

 اگر ضربه ی وارد شده به بینی خیلی قوی و محکم باشد، چرا که ضربه وارد شده به بینی در اثر آسیب ورزشی، تصادف رانندگی، افتادن یا دلایل دیگر می‌تواند باعث شکستگی استخوان یا غضروف شود.

 اگر فکر می کنید بینی خود را شکسته اید به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.  برخی از علائم شایع شکستگی بینی عبارتند از:

  •  درد داخل یا اطراف بینی
  •  بینی کج
  •  تورم بینی
  • تورم اطراف بینی
  •  خونریزی از بینی
  •  کبودی دور چشم

 همچنین اگر مشکل تنفس از طریق بینی دارید، ممکن است جراحی بینی لازم باشد.

 متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) می‌تواند حفره بینی شما را معاینه و بررسی کرده تا مشخص کند که آیا سپتوم انحرافی دارید یا سایر انسدادهایی که می‌توان با جراحی آن را بهبود بخشید.

نحوه برداشتن اسپلینت یا گچ بینی

گچ بینی باید حتما توسط پزشک جراح شما انجام شود و به هیچ عنوان این کار را نباید خودتان انجام دهید. معمولا برداشتن اسپلینت های داخلی نسبت به اسپلینت های خارجی درد بیشتری دارد، اما این درد به حدی نیست که از تحمل فرد خارج باشد و حتی ممکن است دردی ایجاد نکند یا خیلی خفیف باشد. زمان برداشتن اسپلینت های داخلی بینی معمولا ۳ الی ۷ روز و اسپلینت های خارجی ۱۰ الی ۱۴ روز پس از جراحی می باشد.

نتیجه گیری

 اسپلینت‌های بینی، چه در داخل و چه در خارج، معمولاً بخشی از مراقبت‌ های بعد از عمل برای اکثر جراحی‌های مربوط به بینی هستند. در برخی موارد، اسپلینت بینی خارجی ممکن است ضروری نباشد. شما می توانید با پزشک خود در مورد بهترین روش برای محافظت از بینی خود در دوران نقاهت و بهبودی بعد از عمل صحبت کنید.

 اسپلینت های داخل بینی، اگرچه برای چند روز ناراحت کننده هستند، اما برای اطمینان از نتیجه مثبت بعد از جراحی بسیار سودمند عمل می کنند.

منابع:

https://www.netinbag.com/ru/medicine/what-is-a-nasal-splint.html

دکتر پژمان سرشار زاده

دکتر پژمان سرشار زاده

متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن – تخصص در زمینه ی جراحی زیبایی صورت و بینی – گذراندن دوره ی پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصيل سال ١٣٨٦

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *