۷ دقیقه
جراحی-لوزه

همه چیز درباره جراحی لوزه

آنچه می خوانید...

جراحی لوزه یا جراحی در مواقعی که لوزه بیمار متورم گشته و التهابات گلو بیش از سه باردر سال اتفاق بیافتد، مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش پزشک متخصص گوش و حلق و بینی با کمک روش های مختلف اقدام به برداشتن لوزه متورم می نماید. جراحی لوزه یا تانسیلکتومی یکی از شایعترین جراحی ها در کودکان می باشد. امکان وجود لوزه متورم در افراد با سنین بالاتر نیز وجود دارد. در صورتی که لوزه فرد متورم گردد منجر به عوارضی مانند درد، خونریزی، انسداد راههای هوایی و … می گردد. با برداشتن لوزه مشکلاتی نظیر بوی بد دهان، اختلال در گفتار و … به طور کامل رفع می گردد. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید تا بیشتر در خصوص جراحی لوزه بدانید.

جراحی تانسیلکتومی چیست؟

در زمانی که لوزه های بیمار بیش از سه بار در سال دچار عفونت گردد، وی مشکوک به داشتن لوزه سوم یا لوزه متورم می باشد. در این هنگام برداشتن و حذف لوزه متورم بسیار ضروری می باشد. در برخی موارد نیز جراحی لوزه مربوط به بزرگسالان می باشد. این جراحی در بزرگسالانی که به دلیل بوی بد دهان و خروج ذراتی سفید رنگ با قوام نرم و بسیار بد بو از گلو می باشند. در جراحی لوزه پزشک متخصص  لوزه بیمار را با روش های مختلف حذف و اقدام به درمان می نماید. در ادامه بیشتر در خصوص روش های برداشتن لوزه توضیح داده شده است.

لوزه چیست؟

یکی از بافت های ایمنی بدن انسان لوزه می باشد. لوزه جزو غدد لنفاوی می باشد و در دفاع بدن در برابر بیماری ها کاربرد دارد. انسان دارای سه نوع لوزه لوزه‌های کامی و لوزه سوم (آدنویید) و لوزه زبانی می باشد. لوزه کامی در گلو، لوزه سوم در مسیر تنفس می باشد. لوزه ها از ورود میکروب‌ها به بدن از راه دهان و بینی می شود.

جراحی-تانسیلکتومی

ورم لوزه چیست؟

در مواقعی به دلیل عفونت های مکرر ممکن است لوزه بزرگ شود و ساختار آن از حالت عادی خارج شود. در این مواقع که بیشتر در کودکان رایج می باشد لوزه چرکین و دردناک می گردد. به این بیماری فارنژیت یا ورم لوزه می گویند.

علائم ورم لوزه

ورم لوزه معمولا با معاینه ساده و سطحی قابل تشخیص می باشد. در این هنگام لوزه بیمار قرمز و بزرگ می گردد و بیمارعلائمی نظیر تب، سختی قورت دادن غذا و تورم غده ها در اطراف گردن خواهد داشت. در این هنگام لوزه ها با پوشش زرد یا سفید رنگ پوشانده می شوند.

همچنین در مواقعی که التهاب لوزه بیشتر از هفت بار در سال یا  بیشتر از پنج بار در هر دو سال اخیر یا التهاب لوزه بیشتر از سه بار در هر سه سال اخیر باشد باید جدی گرفته شود.

عفونت لوزه چیست؟

در صورتی که لوزه متورم شده باشد با ورود میکروب و ویروس به گلو عفونت شکل می گیرد. این عفونت عوارضی مانند آبسه و چرکی شدن را در پی دارد. همچنین عفونت های غیر چرکی ورم لوزه می تواند منجر به نارسایی کلیه، تب رماتیسمی و مخملک گردد.

هدف از جراحی لوزه

به طور کلی هدف از جراحی لوزه درمان، التهاب مزمن، مکرر و یا شدید لوزه، بیماری های مرتبط با لوزه بزرگ، خونریزی از لوزه ها و دیگر بیماری های نادر مرتبط با لوزه ها می باشد.

درمان دارویی ورم لوزه

پزشک پس از معاینه و تشخیص بیماری ورم لوزه، دارو و آنتی بیوتیک های به منظور رفع التهاب، تجویز می نماید. در صورتی که تورم و علائم لوزه متوم نظیر خرخر کردن یا آپنه خواب و… درمان نگردد و عفونت تکرار گردد، جراحی لوزه توصیه می گردد.

سن مناسب برای جراحی لوزه

مشکلات لوزه در تمام سنین ممکن است رخ دهد، لیکن احتمال بروز لوزه در کودکان بیشتر می باشد.

مزایای جراحی لوزه

لوزه متورم می تواند منجر به مشکلات زیادی نظیر، مشکلات تنفسی مرتبط با لوزه های ورم کرده، خرخر کردن مکرر و با صدا، جلوگیری از توقف تنفس در طول خواب که تحت عنوان آپنه خواب نامیده می شود، خونریزی لوزه ها، سرطان لوزه، بوی بد دهان، خونریزی لوزه ه، اسرطان لوزه و ایجاد ترشحات سفید رنگ بد بو در گلو می گردد. با انجام جراحی لوزه می توان تمام این مشکلات را درمان نمود.

اقدامات قبل از جراحی لوزه

دو هفته قبل از انجام جراحی لوزه داروهای ضد انعقاد و ضد التهابی ها نظیر آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن باید قطع گردد. ۸ ساعت قبل از جراحی از خوردن و آشامیدن خودداری شود و داروها و ویتامین های تجویزی مصرف گردد. همچنین حضور همراه الزامی می باشد. آزمایشات خون و تست شنوایی و تصاویری خواسته شده باید انجام شود.

اقدامات روز جراحی

در روز جراحی باید آزمایشات خون و تست شنوایی و تصاویری خواسته شده به همراه آورده شود. قبل از رفتن به اتاق عمل ادرار باید تخلیه شود و در صورت استفاده از زیورآلات، اجسام فلزی گیره سر، لنز، دندان مصنوعی و … اقدام به تحویل به همره خود نمایید. همچنین در صورت داشتن تب، سرفه و هرگونه علایم سرماخوردگی قبل از جراحی به پزشک اطلاع دهید.

روند جراحی لوزه

پس از بررسی نتایج عکس ها، آزمایش ها، بیمار لباس مخصوص جراحی را پوشیده و با کمک داروی بی هوشی، کاملا بی هوش می گردد. سپس با کمک روش های مختلف، بافت لوزه متورم برداشته می شود. روش های زیادی به منظور برداشتن و حذف لوزه موجود می باشد. روش متداول و شایع آن استفاده از اسکالپل یا چاقوی جراحی می باشد. همچنین قطع به وسیله ی اسنار (استفاده از فورسپس و قیچی با یک حلقه)، الکتروکوتر (سوزاندن بافت لوزه با استفاده از جریان الکتریکی)،  سوزاندن با امواج رادیویی، چاقوی جراحی موزون (استفاده از امواج فراصوت)، تخریب با امواج رادیویی، جوش حرارتی و لیزر دی اکسید کربن از روش های قطع لوزه می باشد.

جراحی لوزه زیر ۳۰ دقیقه به اتمام می رسد. بیمار در روند جراحی لوزه هیچ دردی را احساس نمی کنید. وپس از به هوش آمدن ، به اتاق ریکاوری منتقل می گردد.

مراقبت های بعد از جراحی لوزه

مدت نقاهت بیماری بین ۷ تا ۱۰ روز می باشد و بیمار پس از جراحی به منظور کاهش گلو درد باید آب زیادی مصرف نماید. بیمار باید از غذاهای نرم و میکس شده استفاده نموده،  دارو و آنتی بیوتیک ها را در موعد تعیین شده مصرف نماید. به منظور کم کردن درد خفیف باید از استامینوفن کدئین و برای دردهای حاد از داروهای قوی تر استفاده شد.

بیماران اندکی درد در ناحیه فک، گوش ها و گردن را  در طول دو تا سه روز پس از جراحی لوزه احساس می کنند بنابراین استراحت الزامی می باشد.

بعد از گذشت ۷ روز از جراحی برای معاینه و بررسی به پزشک مراجعه کنید.

هزینه جراحی لوزه

هزینه جراحی بسته به تکنیک استفاده شده در جریان جراحی، دستمزد پزشک و نوع بیمارستان متفاوت می باشد. در خصوص هزینه دقیق الزامی است که با پزشک مشورت گردد.

عوارض جراحی لوزه

جراحی لوزه به موازات مزایای درمانی، ممکن است خطراتی نظیر تورم، عفونت، خونریزی و واکنش به داروی بیهوشی را در پی داشته باشد. که این عوارض کوتاه مدت بوده و بیمار پس از مدت کوتاهی بهبود می یابد.

عوارض و درد لوزه در بزرگسالان بیشتر از کودکان می باشد.

عوارض نگران کننده پس از جراحی

در صورتی که هر یک از موارد، استفراغ خونی چند روز پس از عمل، تب بالای ۳۸ درجه، خونریزی به رنگ قرمز روشن از دهان یا بینی و درد شدید گردن حس گردد حتما باید به پزشک مراجعه گردد.

کلام آخر

ورم لوزه یکی از رایج ترین عارضه ها در کودکان می باشد. این عارضه ممکن است در بزرگسالی هم رخ داده و منجر به مشکلات زیادی گردد. لذا آشنایی با این عارضه و روش های درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

دکتر پژمان سرشار زاده

دکتر پژمان سرشار زاده

متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن – تخصص در زمینه ی جراحی زیبایی صورت و بینی – گذراندن دوره ی پزشکی عمومی در دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصيل سال ١٣٨٦

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *